Biografia Lloc de culte Beatificació La Festivitat Contacte  
BIOGRAFIA
 

 

 

Vicari d’Argentona (1910-1917)

 El bisbe Laguarda va donar permís al Dr. Samsó per tornar al Seminari i acabar la formació que li faltava, prometent-li que, conclosa, el destinaria a la carrera parroquial. I així fou, el 23 de juliol de 1910 era nomenat vicari de Sant Julià d’Argentona. L’endemà es presentava al rector, Mn. Francesc Botey i Valls.


   Una de les primeres actuacions del Dr. Samsó a Argentona va ser la reactivació del catecisme parroquial, que es trobava una mica esmorteït. Amb l’aquiescència i plena confiança del rector, el jove vicari va començar a guanyar-se els cors del pocs nois que hi assitien, fent-los agradables i entenedores les explicacions, ensenyant cants i donant-los assistències que es convertirien en premis regal a final de curs, tres recursos típics del Dr. Samsó apòstol de la infància. Els nens van convertir-se ells mateixos en propagandistes del catecisme. Aviat el nombre d’assistents va créixer, un fet observat amb satisfacció pel rector.


   La fama del catecisme d’Argentona va arribar a orelles del Dr. Francesc Mas, natural de Mataró, aleshores bisbe de Girona (1915-1920), qui aprofitant una estada a Mataró va voler traslladar-se a la veïna vila per presidir un gran certamen catequístic organitzat el primer de setembre de 1915 a la qual havia estat convidat. Dedicada al Sagrat Cor, va tenir lloc a la plaça de davant de l’església de Sant Julià. Curulla de gent, l’omplien els nens i nenes del catecisme, la junta del Patronat de la Divina Pastora, molts feligresos de la parròquia i de fora, les autoritats d’Argentona ...


   Quan el Dr. Mas va agafar la paraula i, entre d’altres coses, va referir-se al Dr. Samsó, Em consideraria feliç de tenir a la meva diòcesis dos o tres vicaris com el que teniu la sort de tenir a Argentona.... Sí, senyor Vicari. Vos obreu bé. La obra social catòlica que el amb el vostre braç realitzeu, és digne de lloança. Al sentir aquestes paraules, que van ser acollides amb sorollosos aplaudiments, el Dr. Samsó no va poder aguantar les llàgrimes.  

 

Sant Julià d’Argentona (inicis del segle XX).


    Durant la seva època de seminarista, Josep Samsó va participar en diverses tandes d’exercicis espirituals els quals van fer molt de bé a la seva ànima, com recordaria en més d’una ocasió. Per aquest motiu sempre els va defensar i promoure com una pràctica religiosa bona tant pels sacerdots com pels  feligresos.

  El rector i el nou vicari d’Argentona van organitzar tnades d’exercicis als jesuïtes de Sarrià destinada als homes de la parròquia que van donar fer molt de bé entre la població d’aquesta localitat.

 

arg2

ANois del catecisme. 
Procedència: Fons d’imatges. M.A.S.M.M
.

 


   Sota l’estela del nou vicari va venir, al cap de poc, la fundació del Patronat de Sant Isidre. La pensada tenia com a objectiu que els homes poguessin tenir un lloc d’esbarjo honest els dies festius. El Patronat va comprar un terreny perquè els nens i joves poguessin anar a jugar a pilota i va crear una petita caixa de foment de l’estalvi.


   Per als més petits, el Dr. Samsó va donar impuls també a El ramadet del Nen Jesús un oratori festiu per als més petits fundat al col·legi de monges  Franciscanes de la Immaculada Concepció d’Argentona.


   En el seu apostolat en aquesta vila maresmenca es ja pot observar el que més tard es desplegarà a Mataró amb tot el seu vigor (importància i organització donada al catecisme i a la preparació prèvia a la Primera Comunió; atenció a les associacions parroquials, en especial l’Apostolat de l’Oració i les Filles de Maria, i la revitalització de les Conferències de Sant Vicenç de Paül; dignificació dels oficis i pràctiques religioses com la processó de Dijous Sant; la dedicació al confessionari i a la direcció espiritual; el foment de les vocacions a l’estat religiós; la promoció dels exercicis espirituals o la visita semanal als malalts).

 

arg3

Argentona. Processó de Sant Domingo.

Porta el reliquiari el rector Mn. Francesc Botey.

Procedència: Fons d’imatges. M.A.S.M.M.

 

 

 

   

 

on3

 

Parroquia de Santa Maria - C/ Sant Francesc D'assís, 23- Mataró 08301 (Barcelona) - 937901528 - amicsdelbeatjosepsamso@gmail.com