Biografia Lloc de culte Beatificació La Festivitat Contacte  
BIOGRAFIA
 

 

Rector de Sant Joan de Mediona (1916-1919)

 L’any 1916 es van convocar oposicions a rector. El Dr. Samsó s’hi va presentar. En les segones ternes va sortir nomenat rector de la parròquia de Sant Joan de Conilles-Mediona.
L’11 de gener de 1917 un nombrós grup d’homes i joves d’Argentona van acompanyar-lo a la nova parròquia el dia de la seva presa de possessió. El dia 22, va tornar ja per instal·lar-se definitivament, aquest cop amb la seva mare i germana que van establir-se també a Mediona per cuidar-lo. Després també el seguirien a Mataró.


L’entrada a Mediona no va ser fàcil ja que es va trobar amb una bona part de la feligresia d’esquena i fent-li el buit, disgustada per la marxa de l’ecònom que el Dr. Samsó substituïa.
Poc a poc, però, el nou rector es va anar guanyant els seus feligresos fins que tot plegat va quedar en no-res. 


El Dr. Samsó va donar molta importància al catecisme, a la predicació i a celebrar les festivitats de l’Església amb el major esplendor possible. Preparava detallament la litúrgia i feia participar amb el cant a petits i grans. Va fomentar també la devoció al Santíssim Sagrament, amb exposicions freqüents; al Sagrat Cor amb la celebració del mes del Sagrat Cor i la pràctica dels primers divendres de mes; i a la Mare de Déu, progagant el res del rosari, el mes de Maria i les principals festivitats marianes.


A Mediona va repartir també les assistències entre els nens i nenes que venien al catecisme i que donaven opcions a premis a final de curs (llibres, patufets –que per primer cop van ser coneguts a la població-, jocs...). Mn. Joan Gustems i Gustems, escolanet i catequista del catecisme del Dr. Samsó a Sant Joan de Mediona, va ser una de les seves vocacions. Ja ningú recordava quina havia estat l’última que havia sortit d’aquest poble de l’Alt Penedès. 

 

1

Església parroquial de Sant Joan de Conilles-Mediona. Procedència: R.R.

 

El Dr. Samsó organitzava cada any una setmana de predicació, a vegades amb un predicador de fora. Recomanava, també, la freqüència dels Sagraments i per això celebrava periòdicament Misses de Comunió general. Per tal de preparar els feligresos, cridava un prevere foraster per que tinguessin llibertat de confessar-se amb qui volguessin. Normalment eren escolapis de la comunitat d’Igualada. Els dies festius, el Dr. Samsó els passava molt ocupats ja que no tenia vicari. Els laborables eren més descansats amb la feligresia treballant al camp. Aprofitava, aleshores, aquesta major disponibilitat de temps entre setmana, per anar a predicar a d’altres poblacions veïnes, ja que el rector de Santa Maria de Mediona li assistia els casos d’urgència que es poguessin presentar a Sant Joan.


El Dr. Samsó va voler que es celebrés el novenari d’Ànimes a la seva parròquia encarregant la predicació a un pare jesuïta. Un dels fets més sentits del pas del Dr. Samsó a Sant Joan de Mediona va ser la Santa Missió que va encarregar als pares paüls i que va tenir lloc durant la Quaresma de 1918 o 1919. Un dels paüls, el P. Guillem Fiol va enfervorir la feligresia amb els seus sermons, amb els cants que ensenyava a la canalla i amb les processons que va organitzar de manera que tots els actes van estar molt concorreguts.

Gairebé cap dels seus feligresos va morir sense Sagraments aquells dos anys d’estada entre ells. Quan notaven que algú es posava greument malalt avisaven ràpidament el rector. Aquesta manera d’actuar agradava molt el Dr. Samsó que podia així atendre’ls amb el coneixement encara ple i confortar-los amb els Sagraments.

 

 

1

El Dr. Josep Samsó a la seva arribada a Mataró poc després de deixar la parròquia de Sant Joan de Mediona.
Procedència: Fons d’imatges. M.A.S.M.M.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

on3

 

Parroquia de Santa Maria - C/ Sant Francesc D'assís, 23- Mataró 08301 (Barcelona) - 937901528 - amicsdelbeatjosepsamso@gmail.com